FMEA (Failure Mode Effects Analysis – Hata Türü Etkileri Analizi) : Uzay uygulamaları için tasarlanmış ve üretilmiş donanımların istenilen güvenilirlik karakteristiklerini karşılayıp, karşılamadığını değerlendirmek üzere Nasa tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Analizde olası kritik hata türleri, ortaya çıkma olasılıkları ve etkilerinin olası sonuçlarına göre sıralandırılırlar. Bu özelliği nedeni ile FMEA nitel’den ziyade nicel bir güvenilirlik (risk) analizi olarak değerlendirilebilir.
Tüm ürün alt komponentleri (Tasarım FMEA), tüm üretim süreci operasyonları (Proses FMEA)’da gözönüne alınır.
Bu iki analiz tipi birbirini tamamlayıcıdır ve ürünün son kullanıcı (müşteri) tarafından kullanımı sırasında ortaya çıkacak hataların sebeplerini elimine etmeye yararlar.
Amaç
- Ürünün olası kritik hatalarını belirlemek.
- Hata türlerini, bu hataların son kullanıcı üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin kritikliğini belirlemek.
- Hataları, arızaları ve bunların kritikliğini tasarım ve üretim sürecinde alınacak önlemlerle azaltmak. Ürünü iyileştirme potansiyeline sahip yapısal veya fonksiyonel değişiklikleri tasarımda (DFMEA), belirlenen yeni veya geliştirilmiş kontrol, test ve metodlarını üretim sürecinde (PFMEA) ürün müşteriye gitmeden önce ürün gerçekleştirme süreci içinde devreye almak
- Ürün veya üretim süreci üzerinde yapılan her değişiklikte FMEA’yı tekrarlayarak ürün güvenilirliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak.
Tasarım FMEA (DFMEA) Eğitimi
2 günlük eğitim.
Proses FMEA (PFMEA) Eğitimi
2 günlük eğitim.