Her girişim bir startup olmadığı için başlıkta “Girişim Danışmanlığı” sözcük grubunu kullanmaktan özellikle kaçındık.
Startup’lar hızlı büyüyen veya hızlı büyüme potansiyeli olan teknoloji odaklı girişimlerdir.
Startup’ların başarısı bir tanımlamaya göre pratikte sıfır veya sıfıra yakın, öz kaynaklar ile başlayıp, aile, arkadaşlar ve fikre inananlardan (family, friends and fools) topladığı para ile geliştirdikleri özgün ürün ve hizmetlerini kamu destekleri, melek yatırımlar, risk sermayesi fonları ve takiben özel sermaye fonları ile finanse edip, şirketlerini; startup’tan blockbuster’a buradan unicorn’a büyütmeye çalışmalarıdır. Kurucuların nerede ise hiç para koymadan geliştirdikleri fikir, ürün ve hizmetlerine karşı müşterilerinin gün geçtikçe artan ilgilerini hisse ve yönetim devri ile paraya çevirmeleridir.
Günümüzde görece daha çok taraftarı olan bir diğer tanımlamaya göre ise startup’ların başarısı; daha fazla özkaynak ve kamu hibeleri kullanıp, yatırım aramaktan kaçınarak, büyümeye güçlü bir hisse sahipliği ile girmeleridir.
Startup büyüme yolculuğu aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Startup’ta işin en başından kurucu ortaklardan birinin teknolojik ürün ve hizmeti geliştirmekten ziyade faaliyetleri sekteye uğratmadan finansın sürekliliğini sağlamaya odaklanması gerekmektedir. Bu kişiye CEO diyelim.
İster öz kaynaklarla, isterse dış kaynaklarla büyüme modeli seçilsin, startuplar büyüme yolculuğunun her adımında aşağıda kabaca gruplanan raporları, kuluçka, hızlandırma merkezlerine, Tübitak, Kosgeb, Eurostars gibi kamu destekleri veren kurumlara, danışmanlara, yatırımcılara, müşterilere sunmak için güncel tutmak zorundadır.
- İş Planı (Business Plan, Lean Canvas)
- Finansal projeksiyon (3-5 yıllık gelir, opex, capex , gelir tablosu, bilanço)
- Proje yönetimi ve planları
- Yol haritası
Bunun yanısıra startuplar;
- Ulusal, uluslararası kamu destek programlarına başvuru
- Kuluçka, hızlandırma programlarına başvuru
- Yatırımcı, Müşteri, Hızlandırma pgm sunumları (pitches)
hazırlamak ve güncel tutmak durumundadırlar.
Artesan olarak tam olarak burada devreye giriyor ve CEO’nun sırtından bu raporlar, başvurular ve sunumlar yükünü alıyor, zamanının bir kısmını ürün ve hizmet geliştirilmesi gibi operasyonel işlere de ayırmasını mümkün kılıyoruz.
Ayrıca, ArGe ve startup eko sistemi tecrübemizle size yolculuğunuzda, seçimlerinizde mentörlük yapıyoruz.
Bizi arayın, el sıkışalım.